6 май - Гергьовден празник на Русе ;ден на храбростта



 †. Св. вмчк Георги Победоносец (Гергьовден)

   Един от най-почитаните светии в България е Свети Георги Победоносец. Той е покровител на земеделските стопани.
   Гергьовден е един от най-големите стопански празници на българите, който поставя началото на новата трудова година. В наши дни се чества като Ден на овчаря, защото според народните представи св. Георги е покровител на пастирите. В народните песни за него се пее с любов и уважение, а самият светец се окачествява като “хубав”, “зелен” и “милен”. Още в ранно утро на празника жените и децата събират свежи цветя по поляните и кичат с тях вратите и прозорците на къщите си. Събират роса от тревите и се мият с нея за здраве. Стопаните отиват с шарен колак при кошарите и издояват първото мляко. В менчето пускат пари и здравец, за да са млечни овцете. През това време всяка домакиня замесва тесто и изпича специален гергьовденски хляб - “кошара”, “харман” или “боговица”. Пластично украсява хляба, като върху него моделира от тесто овчаря с гегата и неговото стадо. В чест на светеца - покровител на овчарството, във всеки дом се коли по едно мъжко агне. Около шията му се поставя венец от цветя.. На дясното му рогче се запалва свещ. Агнето се прекадява с тамян, прочита му се молитва и се коли пред вратата. Кръвта му се излива в реката, за да “тече берекетът, както тече водата” или в мравуняк, за да се “плодят овцете като мравките”. Кожата му се дарява на църквата. Около обяд всички се събират на празнична трапеза с печеното агне. Цял ден се пеят песни, играят се хора, организират се борби и състезания.

   Гергьовден е също така празникът на скотовъдите. По традиция на този ден овчарите отвеждат в църковния двор агне с венче на рогцата. Свещеникът прочита празнична молитва за здраве на хората и животните, и за добра реколта от нивите. По традиция на празничната трапеза на Гергьовден във всеки български дом присъства печено агне или ястие от агнешко месо.

Ден на храбростта и Българската армия. 












Гергьовден е празникът на Русе.Честито на всички русенци!!!






Именници: 

Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео, Георги, Георгина, Гергана, Гинка, Гиньо, Гиргин,Гиргина, Гоце, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Йорго, Порица 

5 май



Именници:

 Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо


















†. Св. вмчца Ирина

2 май - Св. цар Борис-Михаил



  Св. цар Борис-Михаил



     Св. Борис-Михаил е български владетел от IX век, покръстител на българския народ, забележителен държавник. По време на своето продължително царуване /852-889/ княз Борис извършил значителни промени в политическия и духовния живот на страната с трайни културно-исторически последствия. В 864 г. той се покръстил и въвел християнството като официална религия в Българската държава. Построил много храмове и манастири и радеел за изграждането на независима Българска църква. Плод на неговата културна политика е въвеждането на старобългарския език и писменост в богослужението и в държавния живот и създаването на първите български книжовни и просветни средища. Той посрещнал радушно в Плиска Кирило-Методиевите ученици Климент, Наум и Ангеларий и им създал благоприятни условия за книжовен труд на старобългарски език и за подготовка на кадри за нуждите на църквата. В 889 г. доброволно напуснал престола и станал монах в манастира край Голямата базилика в Плиска. На два пъти князът временно напускал обителта - веднъж за да усмири разбунтувалите се привърженици на езичеството, предвождани от сина му Владимир, и втори път, за да поведе войските срещу нахлулите в българските земи маджари. Починал на 2 май 907 г.




Именници:

 Борис, Богорис, Борислав, Борислава, Боряна

1май - ден на труда



  Появяването на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19-и век и работническите протести за зачитане на основни социални права.
  Началото се поставя на 1 май 1886 година, когато се организира първата в историята обща международна стачка. В американския град Чикаго на организиран протест излизат 340 000 работници, с искане за въвеждане на 8-часов работен ден. След тридневни протести стачката е разпръсната от полицията, а демонстрантите дават осем жертви.
През 1889 година на учредителен конгрес на Втория интернационал е приета резолюция за честването на 1 май като Ден на труда и работническата солидарност. За първи път той се отбелязва през 1890 г. Това е годината, в която е първото честване и в България. Инициативата е на Типографското дружество.
Първите масови манифестации у нас са от 1893 година в София, Пловдив и Видин.

  За първи път 1 май е обявен за официален празник в България през 1939-а. Официално всяка година се чества от 1945 г.
  В годините на комунистическа България празника се отбелязва с мащабни манифестации и празненства из цялата страна.
  Понастоящем 1 май е официален празник и е неработен ден (когато се пада през седмицата).

30 април -Международен ден на джаза


    Днес за първи път ще бъде отбелязан Международният ден на джаза. Датата, посветена на този жанр музика, беше провъзгласена от Генералната конференция на ЮНЕСКО в края на миналата година в знак на признание на особената роля на джаза като универсален език на свободата и творчеството. Предложението е на световно известния джаз пианист Хърби Хенкок. Джазът възниква през първата половина на 20 век в южните части на САЩ. Ню Орлиънс е родният град на този стил музика.

     Международният ден на джаза ще бъде отбелязан днес с концерти в цял свят. Събитието е замислено на основата на месеца на джаза, който традиционно се провежда през април в САЩ. Сега, когато този ден вече е международен, празнични прояви ще има и в Австралия, Алжир, Аржентина, Франция, Италия и много други страни. България също ще вземе участие в честването му.

   Денят, посветен на джаза, има за цел да съдейства на междукултурния диалог за премахване на напрежението между расите, осигуряване на равенство между половете и засилване на ролята на младежта в социалните промени. Според известния пианист Хърби Хенкок, честването на празника ще разкрие способността на тази музика да събира различни култури и нации. 

 Липсата на фиксирани правила превръща джаза в един от най-жизнените и разнообразни музикални жанрове в света. Той съчетава в себе си стилове като суинг, рагтайм, полиритмия и импровизация.  Дълго време съществуват дебати за дефиницията на джаз музиката и нейните граници.