29 април - Международен ден на танца


    Международният ден на танца (International (World) Dance Day) се отбелязва от 1982 г. по решение на ЮНЕСКО на рождения ден на френския балет майстор Жан-Жорж Новер (Jean-Georges Noverre), реформатор и теоретик на хореографското изкуство, който влиза в историята като "баща на съвременния балет".

    Жан-Жорж Новер (29 април 1772 – 19 октомври 1810) – френски балет майстор, ученик на Л.Дюпре. Започнал като танцьор и в посредствие оглавява трупата в теарът "Дюпри-Лейн" в Лондон.

Новер разработва принципите на героическия балет и балета-трагедия. През 1759 г. излиза труда му "Писма за танца и балета", в който Новер обосновава принципите на балет-пиесите, в който са въплътени чрез пантомима и танц в съдружие между композитора, хореографа и художника.

22 април - Томина неделя


Международен ден на Земята



        За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.
    Международен ден на Земята (Ден на Земята) е най-големият нерелигиозен празник в света отбелязван от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.


Православната църква отбелязва Томина неделя






    Православната църква днес отбелязва втора Неделя след Пасха - Томина неделя, по името на Тома – един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото възкресение.
Във всички епархии на Българската православна църква днес се отслужва Света Божествена Литургия.
Денят се отбелязва в последната седмица на Великден и с него завършва празничния цикъл.
В евангелските писания се разказва, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал и за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста.
На осмия ден от възкръсването си Христос отишъл при Тома и му казал: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали." Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка.
Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки един човек.
На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

именници:

Тома, Томислав, Томислава.