Черешова задушница


    Вселенска задушница се прави от всички православни църкви по света, а в България се нарича "Черешова" по името на най-популярния плод в това време на годината. На този ден в храмовете се правят заупокойни свети литургии.

   След тях в църквите и на гробовете на починалите православни християни се отслужват панахиди за упокой на душите на "отминалите от тоя свят".

   Християните посещават гробовете на близките си, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, които са дали името на тази панихида.

   Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят - на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра - и ще се моли за тях до свършека на света.

     На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. Преди този ден и на самия ден Църквата усърдно се моли за очистване от сквернотата на греха и опрощение на починалите с вяра в Христа. 

    На задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави
обща панихида. 

1 юни - ден на децата


       Международният ден на децата се чества на 1 юни в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария). В България става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. В страните скомунистически режими празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. Почти не е придавана политическа окраска при честването му. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.

Кога е международният ден на детето?

   На въпроса ще получите различен отговор в зависимост от местоположението си в момента.

   На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника.

31 май - празник на блондинките



31 май е и празник на блондинките. От 2006 г. насам на този ден се чества Международният ден на блондинките. Първият Ден на блондинките се празнува с истински шик. Има церемония по връчването на „Диамантеното токче”.
Смята се, че първата блондинка в историята на човечеството e древногръцката богиня Афродита, чиито златисти къдрици били подарък от самия Зевс. В наши дни блондинките не са смятани за богини, но според много мъже те са най-красивата част от нежната половина на човечеството.
Според учените истинската блондинка е явление рядко и се очаква през 2202 г. блондините да изчезнат от Земята. Само за последните 50 години блондините наналяват от 49 до 14% от всички жители на нашата планета. И причините са няколко. Първо, за да се роди дете блондин необходимо условие е и двамата родители да са руси. Второ, в страните където населението не е русо населението продължава да расте, а нациите където се срещат естествените блондини намаляват и ако имат деца, най-често е само едно. Последният човек с руса коса се очаква да се роди във Финландия където хората с руса коса най-много. Затова и се оказва сложно един блондин да намери своята половинка и тя да е естествено руса за да се роди дете блондин.
Русите дами са героини на много анекдоти, заложници на боите за коса и изкуството на фризьорите, невинни жертви на модата, повелителки на солариуми и на силикона, любими за госпадата и притежателки на хиперженска логика.
Известни блондинки: Ана Никол Смит, Гергана, Мерилин Монро, Памела Андерсън.

30 май


Именници:
 Емилия























†.Преп. Исакий Далматски. Св. Емилия