Димитровден



На 26 октомври е един от най-тачените празници у нас - денят на Св. ве­ликомъченик Димитрий Мироточиви


      Св. вмчк Димитрий живял през III в. в Солун. Баща му бил градоначалник, но тайно изповядвал Христовата вяра. От-рано възпитал сина си да живее според християнските доб­родетели, а когато момчето пораснало и било готово да раз­бере Божието слово, го кръстили. След смъртта на родите­лите си Димитрий бил назначен за гра­доначалник и бил приет от жителите на Солун с голяма радост и почит. Вместо да преследва християните, както му било поръчано от импоратор Диоклетиан, той започнал открито и пред всички да изповя­два и слави името на Спасителя.
    През есента на 306 г. новият източен импера­тор Галерии отишъл в Солун и щом научил, че градоначалникът про­повядва Божието слово, заповядал да го хвърлят в тъмница.
     Любимо занимание на императора били гладиа­торските борби. Имал си любим борец - Лий и мно­го обичал да гледа как той умъртвявал против­ниците си като ги хвърлял върху остри ко­пия или в клетките на из­гладнели животни. До­шъл редът на един мо­мък християнин, наречен Нестор (неговата памет Църквата тачи на 27 ок­томври), да се изправи срещу Лий. Нестор оти­шъл в килията на Димит­рий, а той го благосло­вил. Младежът успял да пребори Лий. Императо­рът се разгневил и за­повядал да убият Нестор и Димитрий.
     Върху гроба на Димит­рий бил построен малък храм, където ставали много чудеса. След годи­ни съборили малката църква, за да издигнат по-голяма и тогава бого­молците открили нетленните мощи на Св. Димит­рий. Положили ги в сре­бърен ковчег, а от тях по­текло миро. Затова Св. Димитрий се нарича още Мироточиви. По-късно култът към Св. вмчк Ди­митрий бил пренесен в Тракия и Македония, а българи и гърци започна­ли да си оспорват покро­вителството на светеца. Днес той е почитан като патрон на славянството.
     Според народния ка­лендар с Димитровден приключва есенният селскостопански цикъл. Завършват и 12-те маги­чески дни, през които се изпълнявали различни ритуали за умиротворя-ване на зли духове и ка-раконджули. Народът смята, че с „Митровден" иде зимата и след него вече се чака първият сняг. Има поверие, че ако в нощта срещу празника луната е пълна, ще има много сняг и следващата година ще е плодородна.


Именници:

 Димитър, Димитрина, Митко, Митьо,
 Димo, Димчо, Димка, Димaнa



ДИМИТРОВСКАТА ТРАПЕЗА НЕ МОЖЕ БЕЗ ПЕРНАТО, ТИКВА И ЦАРЕВИЦА


  Традиционни гозби за трапезата на Димитров­ден са яхния от петел (ако именникът е мъж) или от кокошка (ако е жена), овчи курбан, ов-нешки гювеч, печени ябълки, сладка пита, ра­чел от тиква, пестил, ва­рена царевица.