15 април - Великден




Възкресение Христово – Пасха



Датата на този най-голям и тържествен православен празник се определя всяка година съобразно лунния календар. Великден зависи от първото пълнолуние след деня на пролетното равноденствие. В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно предсказва разпъването си на кръста и Възкресението си след три дни. И когато на третия ден след погребението Му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Приготовленията за празника протичат през цялата предходна седмица. Червените великденски яйца се боядисват обикновено на Велики Четвъртък или на Разпети Петък. С първото, боядисано в червено яйце бабата чертае кръстен знак по челата на децата, за да са здрави и румени през годината. Това яйце се слага пред домашната икона, в сандъка с момински чеиз или се заравя в средата на нивата, за да я пази от градушка.

На Велики Четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия: "великденски кравай", "богова пита", "кошара", "харман", "квасник", "яйченик", "плетеница" или "кукла". Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, на девера и на роднини.

Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта всички отиват на черква за тържествената литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с "Христос Возкресе!" Младоженците през този ден гостуват на своите кумове, родители и на девера. Те носят великденски хлябове и кошница с червени яйца. Посрещат ги с богато подредени трапези.






Именници:

 Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан

14 април

 Велика събота. Св. Мартин, папа Римски




Именници:

 Марти, Марти

12 април ден на авиацията и космонавтиката


Международен ден на полета на човека в космоса


Решението е взето с резолюцията приета на 65-ата сесия на организацията. Предложената от Русия инициатива е подкрепена от над 60 държави. Съгласно решението на ООН 12 април ежегодно ще се отбелязва на международно ниво. На тази дата преди 50 години се състои първият полет на човека в космоса, извършен от руския космонавт Юрий Гагарин.След като прави една обиколка на Земята, на височина 7 километра руският космонавт катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат в Саратовска област. Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути като превръща Гагарин в най-известният човек на планетата, за който са писали абсолютно всички вестници.




Имен ден празнуват:Деница - от звездата "Денница". Родена на зазоряване.
Денница е народното име на планетата Венера, тъй като тя е последната звезда, която изчезва от хоризонта сутрин. Деница е първият ангел качил се на небето. 

9 април - Страстна седмица

 Страстна седмица. Велики понеделник.


Именници:

 Виктор, Виктория

8 април Връбница, Цветница


† 6 Неделя на Великия пост – Връбница – Цветница. Свв. 

апп. от 70-те: Иродион, Агаф, Руф, Асинкрит, Флегонт, 

Ермий


Цветница се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести. Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки магически заклинания, гледат през тях облака, за да се разнесе той надалеч.

Обикновено на Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай – "кумиченето". Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката. Всяка девойка носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано "кукла". Момите се подреждат една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето. Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за "кумица" или "кръстница" на лазарките. От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета. На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак.




Именници: 

Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит(а), Невен, Невена, Невян, Ненка, Ралица, Ренета, Роза,  Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомила, Цветомир (а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина






Световен ден на ромите

Световен ден на ромите (International Roma (Gypsy) Day) е основан на първият Световен 

ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 г., който събра представители от 30 

страни. В резултат на това са били приети национални символи: знамето и химна, което 

позволи на ромите по целия свят да признаят себе си като като единна свободна нация.





7 април - лазаров ден



Лазаровден. Преп. Георги, 

еп. Митилински

Православната Християнска Църква посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните писания Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

Нашият народ нарича празника "Лазар", "Лазарица" или "Лазарова събота". В празничния календар той има подвижна дата. Заема винаги съботата една седмица преди Великден. Характеризира се с няколко особено интересни и старинни по своя произход момински обичая - лазаруване, кумичене и боенек.

На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките тръгват на групи по махалата да обикалят селските домове. През цялото време те пеят празнични обредни песни, като изпълняват и своя ритуален танц, наричан най-често "боенек". Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крака, за да растат високо посевите и да се плодят домашните животни. После тя дарява девойките с яйца, които те събират в кошнички.


Именници:

 Лазар, Лазарка, Лазарин


Международен ден на здравето

Световен ден на здравето (World Health Day) се отбелязва ежегодно на 7 април, в деня, 

когато е създадена през 1948 г. Световната здравна организация (World Health 

Organization, WHO). За времето, изтекло от този исторически момент, членки на 

Световната здравна организация (СЗО) са станали 191 страни от целият свят.



6 април

Успение на св. Методий Славянобългарски, архиеп. 

Моравски (|855). Св. Евтихий, патр. Цариградски. Св. мчци 

Тимотей и Диоген  



В ранната си младост св. Методий избрал военното поприще и 10 години управлявал славянска област. Той обаче почувствал Божието призвание, отказал се от високото си положение и постъпил в манастир в планината Олимп. След време при него дошъл и по-малкият му брат Константин. Оттогава те били неразделни до смъртта си и заедно извършили великото дело - създаване на славянската писменост.


Именници:

 Страхил

2 април - Световен ден на детската книга.



От началото на 1967 г. по инициативата и решението на Международния съвет за детската 


книга  на 2 април, в рождения ден на великия разказвач Ханс Кристиан Андерсен, светът 


отбелязва Световен ден на детската книга.

1 април - ден на хумора и шегата

Откъде идва този празник - Денят на глупаците, Ден на хумора и шегата (April Fools' Day или 


All Fool's Day) - от Франция, Англия, Мексико и Швеция - това е тайната, която, за 


съжаление, се покрива в мрака.


Деня на смеха е свързана с прехода към Григорианския календар, който е бил въведен от 

папа Григорий през 1582г. Фактът, че Нова година се празнула през Средновековието не 

на 1 януари, а в края на март, това било преди 1563-1564г. кралят Шарл Девети (King 

Charles IX) да направи реформа на календара във Франция. Ето защо, Новогодишната 

седмица започвала на 25 март и приключвала на 1 април.

Първоаприлските шеги са изключително разнообразни и обхващат широк диапазон на хора 


като тези които се майтапят, както и тези, над които се шегуват.


† Неделя на Великия пост. Преп. Мария Египетска. Св. мчк Аврамий Български 



Именници:


 Аврам