1март - Баба Марта


 1март - Баба Марта
Този обичай се смята за българска традиция, макар че в леко променен вид обичаят присъства в Румъния и Молдова, където мартеницата се нарича mărţişor (мърцишор).Българите в района на Преспа и Голо бърдо - Албания, както и в Македония също носят мартеници. В Северна Гърция също се среща подобен обичай.
Някога в България са ги носели също само жените и децата, но след средата на миналия век и мъжете започват да се закичват с тях.
В класическия си вид мартеницата представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв, живот; бяло - чистота, щастие. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. Затова с мартеница се украсяват сватбените китки и сватбеното знаме; с мартеница се кичи котлето, в което се дои първото мляко на Гергьовден; с мартеница се завързват събраните на Еньовден билки.
Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица тоест до настъпването на пролетта.
Обичай е мартениците, носени до първа пролет, да се завържат след това на клончета от цъфнало дърво или храст. Така на много места в България традиционно се виждат окичени с мартеници дървета и храсти. Друг обичай е мартениците да се носят докато се видят първите щъркели и чак тогава да се закичат на дърво.

1 коментар:

Гърция 2014 каза...

Много странно, до сега бях убедена, че само в нашата страна се слагат мартеници по повод бара марта, която идва на 1 март какво всички знаем. Не знаех, че и в Румъния и Молдова има подобен обичай мака ри да с е казва по друг начин.Ето че научих нещо полезно днес и няма да се излагам пред хората ако кажа, че не само в България се слагат мартеници.Чудесно е когато дойде този момент и настъпва хубавата пролет , за идват от всякъде щъркели, които носят такава радост.Дори на скоро имахме лек спор с моят брат, който казваше че и в другите страни го празнуват,но аз бях толкова категорична и убедителна, че дори и той премисли и кача че май нямало .Май дължа едно извинение....