12 май


†.Св. Епифаний Кипърски и Св. Герман Константинополски. Св. мчк Панкратий

         




            Герман е цариградският патриарх, на когото църквата посвещава отделен празник в календара – 12 май – заради продължителната му борба с иконоборството. Живял е през VIII в., по времето на император Анастасий, когото споменават заради изграждането на стените Анастасиеви. След продължителната си борба с иконоборците Герман напуснал патриаршеския престол и заживял в пустинята. 



Именници: 

Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен




11 май - Св. Св. Кирил и Методий. Празник на Шумен


 †.Св. Св. Кирил и Методий


      
     Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на светите братя - 14 февруари за св.Кирил и 6 април за св.Методий. За техния общ празник, 11 май, най-ранният запазен спомен е от XII век. Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през годините на българското възраждане се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане.

През 1857 година започва редовното отбелязване на празника на св.св. Кирил и Методий в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Първото честване е организирано от Найден Геров през 1851 г. в Пловдив.

Днес 11 май се чества като църковен празник на двамата свети братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и на славянската култура.

Светите братя Константин и Методий - създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са за съпокровители на Европа заедно със св. Бенедикт от папа Йоан Павел II.



Именници:

 Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий

9 май - Ден на Европа



На 9 май се чества Денят на Европа. На тази дата през 1950 г. е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. В Париж френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски държави да обединят производството си на въглища и стомана като “първа стъпка към европейска федерация“.
   Той предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. На този ден се поставя началото на обединението на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.
   Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.
   През 1985 година лидерите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9-и май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9-и май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.
    Идеите на Робер Шуман за обединение на Европа са насочени към постигането на дълготраен мир и стабилност в страните от континента. 61 години след прочитането на декларацията Европейският съюз е факт и включва вече 27 държави членки.      
     Символите на обединена Европа са синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта и единната валута - еврото.