9 май - Ден на Европа



На 9 май се чества Денят на Европа. На тази дата през 1950 г. е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. В Париж френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски държави да обединят производството си на въглища и стомана като “първа стъпка към европейска федерация“.
   Той предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. На този ден се поставя началото на обединението на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.
   Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.
   През 1985 година лидерите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9-и май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9-и май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.
    Идеите на Робер Шуман за обединение на Европа са насочени към постигането на дълготраен мир и стабилност в страните от континента. 61 години след прочитането на декларацията Европейският съюз е факт и включва вече 27 държави членки.      
     Символите на обединена Европа са синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта и единната валута - еврото.

Няма коментари: