14 септември - Кръстовден



Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен - Кръстовден


     Православната християнска църква отбелязва един от най-важните си и тържествени празници - въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен.
След страданията и разпятието на Спасителя кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха.
Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. 

     Църквата извършва поклонение пред пречестния Господен Кръст четири пъти през годината: на третата неделя от Великденския пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък преди Възкресение Христово, на 1 август и на 14 септември.

    През 312 г. Константин Велики потеглил с войските си към Рим, за да спаси столицата от властта на тиранина Максентий. Силите на императора били по-малобройни и затова той поискал подкрепа от Бога.

    Привечер, когато слънцето залязвало, Константин видял на небето сияен кръст с надпис под него "С това ще победиш". 

    Вечерта сам Господ се явил в съня на императора и му заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръстове по шлемовете и щитовете на войниците си.

    Така със силата на кръста Константин Велики успял да победи войските на тиранина и влязъл тържествено в Рим.

    Намирането на Кръста на Голгота става няколко години по-късно, когато майката на Константин, царица Елена, отива да посети светите места в Палестина.

    През 326 г. тя открила Кръста и на същото място наредила да се построи Божи храм.

    През 614 г. персийският цар Хозрой влязъл във война с Византийската империя и превзел Ерусалим, после разрушил църквите и откраднал намерения на Голгота свещен Кръст.

    След 14 години император Ираклий го върнал тържествено в Ерусалим след победата си над персите.

Народът вярва, че на Кръстовден "денят и нощта се кръстосват", което ще рече, че стават равни по времетраене.

    Смята се, че на този ден настъпва есенният сезон - времето се застудява, водите на морето и реките изстиват.

     Както на Симеоновден, така и на Кръстовден, в някои български краища се поставя началото на есенната оран и сеитба; с празника започва и гроздоберът.


Именници:

 Кръстю, Кръстьо, Кръстенa, Кристина, 
 Кръстина, Кънчо, Ставри

Световният ден на красотата се отбелязва от 2003 година



    На 9 септември, по инициатива на Международния комитет по естетика и козметология /CIDESCO/ се отбелязва Световният ден на красотата. Чества се от 2003 година. Комитетът e водеща престижна световна организация в областта на естетиката и козметологията.
Основана е в Брюксел през 1946 година. Има свои отделения в 33 страни. Красота е естетическа категория, която отразява хармоничното съчетание на отделните черти и елементи в даден обект, така че да се получи усещане за съвършенство, удовлетворение, наслада и удоволствие както за очите, така и за ума. Обектът може да бъде човек, предмет, природно място или дори идея.
    Красотата е много важна категория за естетиката, социологията, психологията и културата. В днешно време красотата е силно комерсиализирана. Идеалът за красота се е променял през вековете, но дори и в един и същ исторически период възприемането на красотата остава твърде субективно. Днес не е толкова просто да изглеждаш добре. Красотата не е само външна, тя е и вътрешна. Красотата е начин на живот. Красотата е излъчване. Тя е усещане за здраве и добро настроение.

източник: КРОСС