5 - юни


†.Св. Доротей - управлявал църквата в продължение на 50 години








Именници:

 Доротей, Доротея

4 юни - Свети Дух


      Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, на деня след Петдесетница. Всяка година се пада в понеделник.
 Празникът е свързан по смисъл с чествания на предния ден празник - Петдесетница.   
    Двата празника са последни от Великденския цикъл. На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове.
    В понеделник след Петдесетница църквата прославя Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно достойнство. Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църковните изображения. В народните вярвания от Велики четвъртък до Свети Дух душите на всички мъртви са на свобода по земята. Ходят обикновено по цветята, по дърветата. На Свети Дух се прибирали и затваряли чак до идната година на Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери. 
     С този ден започва Русалската седмица, приемана за особено опасен период. Тогава идват русалийките, които според народно поверие били душите на млади удавници, които прелитали отвъд Дунав във вид на бели и жълти пеперуди. На тази основа са изградени забрани и обредни действия, характерни за Русалската седмица. За да се предпазят от нечистите сили, през тези дни хората носят пелин, лепка или орехова шума в дрехите си, защото вярват, че русалийките бягали от тях.

Петдесятница


     На петдесетия ден от Господното възкресение Св. Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове. Божествен огън пламнал в душите им и те тръгнали да проповядват за Исус Христос по целия свят. В онзи ден св. ап. Петър произнесъл първата християнска проповед. Думите му проникнали в сърцата на слушащите го и мнозина приели Христовата вяра. Денят на светата Петдесетница от древни времена се смята за рожден ден на Христовата църква.
         Петдесятница е винаги в неделя, а свети дух в понеделник. На този ден се отива рано на гробовете на покойниците и се преливат с вода и вино, носи се орехова шума, оставят се и цветя. У нас много църкви и манастири имат за патрон света Троица. На богослужението в тях се събира много народ, после има курбан и всенародни веселби и угощения.
         Преданието разказва, че на този ден майката на Спасителя – Богородица и Христовите ученици се били събрали в къщата, в която се състояла тайната вечеря, когато Христос предсказал предателството на един от тях, измил им краката и обещал, че на петдесетия ден ще им даде знак. „И внезапно биде шум от небето, като че идеше силен вятър, и напълни цялата къща, дето седяха. И явиха им се езици, като че огнени, които се разделиха, и се спряха по един на всекиго от тях. (Деяния на Апостолите 2:2-3)”Учениците на Христос се разпилели по света, за да проповядват неговото учение.
Първата неделя след Петдесятница (Вси светии) посрещат имен ден всички, които нямат конкретна календарна дата.