Петдесятница


     На петдесетия ден от Господното възкресение Св. Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове. Божествен огън пламнал в душите им и те тръгнали да проповядват за Исус Христос по целия свят. В онзи ден св. ап. Петър произнесъл първата християнска проповед. Думите му проникнали в сърцата на слушащите го и мнозина приели Христовата вяра. Денят на светата Петдесетница от древни времена се смята за рожден ден на Христовата църква.
         Петдесятница е винаги в неделя, а свети дух в понеделник. На този ден се отива рано на гробовете на покойниците и се преливат с вода и вино, носи се орехова шума, оставят се и цветя. У нас много църкви и манастири имат за патрон света Троица. На богослужението в тях се събира много народ, после има курбан и всенародни веселби и угощения.
         Преданието разказва, че на този ден майката на Спасителя – Богородица и Христовите ученици се били събрали в къщата, в която се състояла тайната вечеря, когато Христос предсказал предателството на един от тях, измил им краката и обещал, че на петдесетия ден ще им даде знак. „И внезапно биде шум от небето, като че идеше силен вятър, и напълни цялата къща, дето седяха. И явиха им се езици, като че огнени, които се разделиха, и се спряха по един на всекиго от тях. (Деяния на Апостолите 2:2-3)”Учениците на Христос се разпилели по света, за да проповядват неговото учение.
Първата неделя след Петдесятница (Вси светии) посрещат имен ден всички, които нямат конкретна календарна дата.

Няма коментари: