25 юли - Успение на св. Анна

†. Успение на св. Анна, майка на Пресвета Богородица.




Именници:
 Ана, Анна

На 22 юли народът почита Мария Магдалина



  †. Св. мироносица и равноапостолна Мария 



   На 22 юли народът почита първата вестителка на Възкресението като сестра на Свети Илия. На нея се приписва първият възглас "Христос възкресе!".

  Мария Магдалина била родом от град Магдала. Според християнското предалние Христос прогонил от нея седем бесове, излекувал я от страданието й и оттогава тя го следвала вярно навсякъде. Православната църква уточнява, че личността на Мария Магдалена често се бърка с образа на опростената грешница, която помазала нозете на Исус и ги изтрила с косите си.
  В православната и католическата църкви почитането на Мария Магдалена има известни отлики:
  • православната я тачи предимно като мироноска-изцелителка от бесовете, която се появява епизодично в няколко от Евангелията, докато
  • в Католическата църква дълго време нейния образ легендарно се идентифицира с каещата се блудница от Марта и Мария.
   Естеството на връзката между Исус Христос и Мария Магдалена е предмет на многобройни конспиративни теории, догадки и предположения, които понякога се разглеждат от вярващите като светотатство.
   Надали има друг художествен персонаж като Мария Магдалена в историята на изкуството, който да е бил толкова култов обект на вдъхновение и многобройно пресъздаване. Образът на Мария Магдалена преобладава освен в картините на средновековните художници, но и в тези на ренесансовите творци.
В киното на 21 век Мария Магдалена е изиграна от Моника Белучи в популярния филм Страстите Христови на Мел Гибсън.

Именници:  
 Мадлен, Мадлена, Магдалена, Магда, Миглена