За първи път поп-фолк звезда на „Евровизия”, Софи Маринова отива в Баку

 За първи път България изпраща на„Евровизия” поп-фолк изпълнител. Софи Маринова ще представи страната ни на международния конкурс в столицата на Азербайджан Баку през май. Певицата, която е от ромски произход, спечели българското издание на състезанието. Песента й „Love unlimited” беше определена за номер 1 от зрителите, които гласуваха за нея чрез sms-и. Решаващ за избора й беше и вотът на музикалните специалисти, членуващи в специално сформирана Академия.

Ромската перла Софи Маринова, както я наричат феновете й, извоюва победата си в конкуренция с още 11 изпълнители, достигнали до финала на „Евровизия”. Сред тях беше и друга звезда от поп-фолка Десислава, която от скоро прави основно поп музика.
За Софи Маринова това беше трето участие в българското издание на „Евровизия”. Още през 2005-а тя се пробва в състезанието заедно със Слави Трифонов. На финала на конкурса обаче, точно преди да изпеят песента си „Единствени”, телевизионният водещ обяви, че той е нагласен и дуетът се оттегля от надпреварата. Две години по-късно Софи се яви отново с рапъра Устата, но хитът им „Мой си дяволе” не спечели „Евровизия”.
   Развълнувана, след като разбра, че този път е номер 1, Софи Маринова призна: „Мислих си, че пак ще ме излъжат. Че родата не е купила ваучери, за да пуска за мен. Много съм щастлива. Ако трябва да се обърна към някого сега, то е към Лоренцо. Защото той каза: Мамо, Господ да е с теб!”.



„Love unlimited” или „Любов без граници” е дело на Крум Георгиев и Ясен Козев, текстът е на Дони Василева. Софи пее основно на български, само в припева има няколко думи на други езици.

Песента си Софи Маринова ще представи в Баку на 24 май. Тогава е вторият полуфинал на „Евровизия”, в който ще участват 19 държави. Сред конкурентите ни са представителите на Сърбия, Македония, Турция, Босна и Херцеговина, Хърватия, Малта, Словения, Словакия, Естония, Литва, Беларус, Украйна, Армения, Грузия, Холандия, Португалия, Швеция и Норвегия. От тях само 10 изпълнители ще се класират за финала на престижния конкурс, който е на 26 май.

България ще участва в „Евровизия” за осми път. Най-големият ни успех е от 2007 г., когато песента „Вода” на Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи се класира на пето място. В конкурса са ни представяли още несъществуващата вече група Каффе (2005 г.), Мариана Попова (2006 г.), Deep Zone и Балтазар (2008 г.), Красимир Аврамов (2009 г.), Миро (2010 г.), Поли Генова (2011 г.).  

Няма коментари: