30 април -Международен ден на джаза


    Днес за първи път ще бъде отбелязан Международният ден на джаза. Датата, посветена на този жанр музика, беше провъзгласена от Генералната конференция на ЮНЕСКО в края на миналата година в знак на признание на особената роля на джаза като универсален език на свободата и творчеството. Предложението е на световно известния джаз пианист Хърби Хенкок. Джазът възниква през първата половина на 20 век в южните части на САЩ. Ню Орлиънс е родният град на този стил музика.

     Международният ден на джаза ще бъде отбелязан днес с концерти в цял свят. Събитието е замислено на основата на месеца на джаза, който традиционно се провежда през април в САЩ. Сега, когато този ден вече е международен, празнични прояви ще има и в Австралия, Алжир, Аржентина, Франция, Италия и много други страни. България също ще вземе участие в честването му.

   Денят, посветен на джаза, има за цел да съдейства на междукултурния диалог за премахване на напрежението между расите, осигуряване на равенство между половете и засилване на ролята на младежта в социалните промени. Според известния пианист Хърби Хенкок, честването на празника ще разкрие способността на тази музика да събира различни култури и нации. 

 Липсата на фиксирани правила превръща джаза в един от най-жизнените и разнообразни музикални жанрове в света. Той съчетава в себе си стилове като суинг, рагтайм, полиритмия и импровизация.  Дълго време съществуват дебати за дефиницията на джаз музиката и нейните граници.

Няма коментари: