7 април - лазаров ден



Лазаровден. Преп. Георги, 

еп. Митилински

Православната Християнска Църква посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните писания Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

Нашият народ нарича празника "Лазар", "Лазарица" или "Лазарова събота". В празничния календар той има подвижна дата. Заема винаги съботата една седмица преди Великден. Характеризира се с няколко особено интересни и старинни по своя произход момински обичая - лазаруване, кумичене и боенек.

На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките тръгват на групи по махалата да обикалят селските домове. През цялото време те пеят празнични обредни песни, като изпълняват и своя ритуален танц, наричан най-често "боенек". Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крака, за да растат високо посевите и да се плодят домашните животни. После тя дарява девойките с яйца, които те събират в кошнички.


Именници:

 Лазар, Лазарка, Лазарин


Международен ден на здравето

Световен ден на здравето (World Health Day) се отбелязва ежегодно на 7 април, в деня, 

когато е създадена през 1948 г. Световната здравна организация (World Health 

Organization, WHO). За времето, изтекло от този исторически момент, членки на 

Световната здравна организация (СЗО) са станали 191 страни от целият свят.



Няма коментари: